Ručné ovládanie mi vrátilo možnosť šoférovať

Niektorý vozičkári sú aktívni šoféri a pri pohľade na ich autá na ceste by ste nezistili, že za volantom sedia vozičkári. Iní vozičkári sami nešoférujú, no ich autá sú prispôsobené tak, aby ich aj na elektrickom vozíku odviezli trebárs na výlet až do Berlína. Ako je to možné? Naozaj sa netreba vzdať auta ani s ťažkým hendikepom?

Často hovoríme, že auto sú naše druhé nohy. Vozíme sa čoraz častejšie a mnohí z nás si život bez štvorkolesového tátoša už ani nevedia predstaviť. V prípade väčšiny z nás je to skôr pohodlnosť či šetrenie času. Ľudia pripútaní na invalidný vozík sú však na autá doslova odkázaní.

Kruh na ovládanie plynu

Bez ručného riadenia by to nešlo

Každý z nás chce byť čo najviac samostatný a nezávislý od pomoci ostatných. U ľudí s hendikepom to platí dvojnásobne. A špeciálne upravené automobily s ručným ovládaním im to umožňujú. Či má vodič nehybné dolné končatiny alebo aj obmedzenú pohyblivosť rúk, alebo mu nejaká končatina chýba – na väčšinu typov postihnutia existuje ručné riadenie.

Dušan má vo svojom novom aute pákové ovládanie plynu a brzdy. Predtým mal auto s kruhom na volante, ale tento typ mu až tak nevyhovoval – kruh mu prekážal pri častom otáčaní volantu pri jazdení v meste. Teraz má na volante namontovanú guľu, ktorou môže jednou rukou otáčať volantom v celom jeho rozsahu a druhou rukou ovláda plyn a brzdu na vozidle. Výhodou ručných ovládaní je, že funkčnosť pôvodných pedálov v aute ostáva zachovaná, takže šoférovať môže bez problémov aj jeho manželka. Ovládanie si vybral v  showroome firmy Ares v Bratislave, kde sa dá informovať o úpravách auta a zdvíhacích zariadeniach pre vozičkárov.

Moje auto je ako loď – má mostík aj kotvu

Martin má nervovo-svalové ochorenie a auto šoférovať nemôže. Je však zamestnaný a potrebuje sa prepravovať do práce. Nechal si preto do svojho auta veľkosti MPV namontovať nájazdovú rampu a špeciálnu podlahu s kotvením na elektrický vozík. Niekedy zo žartu hovorí, že si pripadá ako námorník na vlastnej lodi – má sklopný „mostík“ aj kotvy 🙂

Tie ho spoľahlivo ukotvia na mieste a jazda je tak bezpečná a pohodlná. A môže v aute dokonca odviezť aj ďalšieho vozičkára. Veľmi to ocenil, keď boli s partnerkou pred niekoľkými rokmi v Berlíne na koncerte Coldplay. Úpravu využíva predovšetkým v meste, pri preprave medzi bydliskom a zamestnaním. Výhody úpravy automobilu vidí predovšetkým v rýchlom nájazde a výjazde z auta bez nutnosti presadnutia na sedadlo vozidla.

Mechanická nájazdová rampa do auta pre vozičkára

Mechanická nájazdová rampa do auta pre vozičkára

 

Bez otočného sedadla by som do auta nenastúpila

Pani Katarína používa elektrický invalidný vozík a hoci sama nešoféruje, manžel ju osobným automobilom vozieva do práce. Mala problém presadnúť si z vozíka do automobilu a ani presadanie s pomocou manžela nebolo pohodlné. Nechala si preto nainštalovať otočné sedadlo, ktoré jej umožňuje ľahko a bezpečne nasadnúť aj bez asistencie manžela.

Otočné sedadlo

Otočné sedadlo

Elektrický vozík, ktorý váži 80 kilogramov prevážajú v batožinovom priestore osobného auta. Aby mohli spolu cestovať v ich osobnom aute a vozík vziať so sebou, nechali si do auta nainštalovať žeriav na nakladanie vozíka. Žeriav je namontovaný v kufri auta a keď ho nepotrebujú, vie ho manžel ľahko vybrať, aby mu zbytočne nezaberal nákladný priestor.

Žeriav na nakladanie elektrického vozíka

Nechajte si poradiť

Ak sa človek ocitne v situácii, ktorá obmedzí jeho možnosť viesť motorové vozidlo, často sa nevie zorientovať v tom, čo mu jeho situáciu pomôže čo najlepšie zvládnuť. Firma Ares, ktorá je v úpravách automobilov jednotkou na trhu, preto poskytuje bezplatné poradenstvo v oblasti možností a výberu možných úprav áut aj výberu vhodného automobilu, pokiaľ si ho ešte len plánujete zakúpiť. Ares vám rád poradí aj s vybavovaním potrebných dokladov a finančného príspevku z ÚPSVaR. Využite bezplatnú telefónnu linku 0800 150 339 alebo napíšte na ares@ares.sk a získajte tú najlepšiu starostlivosť v ťažkej situácii.