Byt, či nebyť? To je otázka!

Moja nedávna minulosť je spájaná s neúspešnou kúpou bytu. Po všetkých zlých skúsenostiach s realitnou kanceláriou som si myslela, že som túto tému navždy uzavrela. Život to zariadil inak. Hľadanie vhodného bezbariérového bývania bolo po čase opäť horúcou témou. Nájsť vhodný byt pre človeka na vozíku je náročné. Napriek tomu som sa do toho poučená z predchádzajúcich skúseností vrhla plná očakávaní.

 

Nehovorím, že to bolo jednoduché, ale bolo to krásne, pretože som hmatateľným spôsobom budovala svoju budúcnosť.“

Autor: Erik Adamson, Aktuality.sk

Autor: Erik Adamson, Aktuality.sk

Bezbariérovosť moja každodenná

V úvode tejto neľahkej misie si treba stanoviť ciele. Je dôležité poznať svoje finančné možnosti, treba si ujasniť preferencie bytu aj lokality a nájsť si spoľahlivého právnika, ktorému môžete dôverovať. Paragrafy, zmluvy, listy vlastníctva a všetky ostatné „dospelácke“ záležitosti by mali zostať v rukách niekoho so znalosťami a vzdelaním v tejto oblasti. Ja (už) som takého našťastie poznala, lokalita u mňa nerozhodovala a mojou jedinou a podstatnou požiadavkou bola bezbariérovosť. Stávalo sa mi, že makléri a maklérky považovali za prístupné pre človeka na vozíku aj dve koľajničky primontované na schodoch primárne určené pre kočík alebo výťah na medziposchodí, ku ktorému viedli schody. Z inzerátu to nebolo vždy jasné, ani keď boli jeho súčasťou fotografie.

Bariéry som často odhalila až na mieste a preto sa niektoré obhliadky vôbec nemohli uskutočniť. Boli to pre mňa stratené peniaze aj čas, pretože zabezpečiť si osobnú asistenciu a skĺbiť ju s termínom, ktorý vyhovoval realitkám a zároveň mojej práci, bol niekedy výkon hodný logistického oddelenia v špičkovej firme. Na druhej strane, mnohé byty prístupné boli. Videla som cenovo dostupnejšie, ktoré si vyžadovali rekonštrukciu. Aj dokonalé byty za ceny vyvolávajúce migrény. Menšie, väčšie, s výhľadom na Slovnaft aj na Štrkovecké jazero alebo s bezbariérovým balkónom. Po obhliadkach som si písala poznámky. Prvý dojem, druhý dojem, plusy a mínusy. To mi pomohlo každú ponuku neskôr dôkladne analyzovať.

Je to ten pravý?

Ktosi mi raz hovoril, že partnera či partnerku na celý život spoznáte. Že je to ten pravý alebo tá pravá, to jednoducho niekde vo vnútri cítite. A stalo sa to aj mne. Uvidela som ho len raz a odvtedy som na neho nemohla prestať myslieť. Ešte stále si pamätám na pocity, s ktorými som odchádzala z jeho prvej obhliadky. Byt bol dvojizbový ale priestranný, útulný aj moderný, jednoducho ideálny pre single ženu na vozíku. Nebol na prízemí, a teda nelákal neželaných návštevníkov.

Bol skvelo dispozične riešený a toaleta spojená s kúpeľňou do bodky spĺňala moju predstavu. Cena bola vyššia, ako som pôvodne plánovala investovať, byt si už ale nevyžadoval ďalšie väčšie úpravy a táto cena sa zdala byť konečná. Najdôležitejší bol môj vnútorný hlas, ktorý mi našepkával a doslova mi podsúval predstavu, ako v tomto byte strávim nasledujúce roky svojho života…

Bez práce nie sú koláče

O hypotéku sa postaral môj dobrý kamarát, finančný poradca. Nakoniec príjmom museli ručiť aj rodičia, ako samožiadateľka som nespĺňala podmienky stanovené bankou. Po asi štyroch mesiacoch dokladovania, papierovačiek a vybavovania mi banka schválila úver na bývanie, ale len necelých 90% z kúpnej ceny bytu. Zvyšok musel byť hradený v hotovosti. Takto som minula všetky svoje úspory. Výška mesačnej splátky hypotéky je vysoká, preto mám dve práce, aby som to finančne zvládla.

Navzdory všetkému som šťastná a tento „projekt“ mi stále prináša veľa radosti. A to aj vtedy, keď sa vrámci menšej rekonštrukcie búralo a maľovalo a všade bol neporiadok, krabice a náradie. Rozširovali sa dvere do kúpeľne, vymieňali sa parkety, montovala sa vstavaná skriňa, zapojili sa spotrebiče, lustre, poskladal sa nábytok a postupne sa z takmer prázdneho bytu stával domov. Neskromne si dovolím tvrdiť, že mám talent na organizáciu. Vďaka tomu všetko perfektne bežalo. Každý vedel čo a kedy má robiť, efektívne som využila svoje kontakty aj zručnosti ľudí v mojej blízkosti a vzájomne sme si pomohli. Nehovorím, že to bolo jednoduché, ale bolo to krásne, pretože som hmatateľným spôsobom budovala svoju budúcnosť.

S osobnou asistentkou Marcelou. Autor: Pavol Kulkovský

S osobnou asistentkou Marcelou. Autor: Pavol Kulkovský

Pomôcky ako prostriedok k samostatnosti

Odkedy som sa presťahovala, ubehol rok. Každý deň v tomto roku som zvládla vďaka pomoci osobných asistentiek a asistentov. Byt mám prispôsobený tak, aby som aj po ich odchode dokázala fungovať. Všetko mám po ruke a ak na niečo nedočiahnem, zdvihnem sa vyššie vďaka elektrickému zdvihu na mojom vozíku. Svetlo zapínam a vypínam diaľkovým ovládačom, mám prispôsobenú výšku pracovného aj jedálenského stola a rovnako mám upravenú posteľ s polohovacím roštom a špeciálnym matracom.

Auto s nájazdovou rampou. Autor: Pavol Kulkovský

Auto s nájazdovou rampou. Autor: Pavol Kulkovský

Absolútnym základom mojej domácnosti je stropný zdvihák. Vďaka nemu sa bez problémov dostanem na toaletu, do vane aj do postele. Zdviháky mám doma dva, jeden v spálni, druhý je v kúpeľni a v byte boli nainštalované ešte skôr, ako som tu začala bývať. Bez nich by to jednoducho nešlo, rovnako ako je skvelým pomocníkom aj moje auto s nájazdovou plošinou.  Okrem bežného využitia sa osvedčilo aj pri sťahovaní. O tieto a rôzne iné formy kompenzácií zdravotného postihnutia je možné požiadať na príslušných úradoch. Nie je to zložité, treba si ale prichystať trpezlivosť a vytrvalosť.

Stropný zdvihák v spálni. Autor: Pavol Kulkovský

Stropný zdvihák v spálni. Autor: Pavol Kulkovský

Kto chce, hľadá spôsob

Mať svoje bývanie je úžasný pocit. Podľa vlastného uváženia si zariadite interiér aj život. Chápem, že v mnohých prípadoch to z rôznych dôvodov nie je možné. Ale ak je aspoň malá šanca, že by to mohlo fungovať, napríklad s pomocou osobnej asistencie, rodiny a pomôcok, ako je to v mojom prípade, pustite sa do toho už dnes. Začnite mapovať svoje možnosti, hľadať riešenia a spôsoby. Pýtajte sa, konzultujte, plánujte a nenechajte sa odradiť. Napokon, všetko sa dá, len treba chcieť. Držím vám palce a z celého srdca vám to prajem.

autor: Natália Turčinová

Uložiť odkaz do záložiek.